O projektu

section-cover

Naš zadatak je poboljšanje socijalne inkluzije i reintegracije najugroženijih IRL i povratnika unapređenjem njihovih životnih uslova i ekonomskog osnaživanja.

O čemu se radi?

Projekat ,,Podrška poboljšanju životnih uslova najugroženijih interno raseljenih lica i povratnika" deo je šireg programa podrške EU održivim rešenjima za interno raseljena lica i povratnike. Generalno, neophodno je pružiti podršku i unaprediti sistem upravljanja migracijama u Srbiji.

U saradnji sa lokalnim i nacionalnim partnerima, projektne aktivnosti unapređuju životne uslove interno raseljenih lica i povratnika po sporazumu o readmisiji i omogućavaju njihovo ekonomsko osnaživanje. To vodi većoj i boljoj inkluziji i reintegraciji ne samo u lokalnim zajednicama već i u šire društvo.

Projekat se sastoji od dve klavne komponente, jedna se odnosi na stambeno pitanje IRL i povratnika, druga se odnosi na njihovo ekonomsko osnaživanje.

U okviru prve komponente rešeno je stambeno pitanje za okvirno 135 lica kroz kupovinu i rekonstrukciju kuća. Što se tiče ekonomskog osnaživanja, biće dodeljeno najmanje 25 grantova u opremi za započinjanje i proširivanje novih i postojećih delatnosti. Takodje će se organizovati poslovne obuke kojima se osigurava održivost podržanih mikro biznisa.

Sektor
  • Upravljanje migracijama
  • Radna mesta i ekonomski razvoj
  • Društveno uključivanje
  • Mir, pomirenje i dobrosusedski odnosi
EuropeAid referenca
EuropeAid/154545/DD/ACT/RS
Komponente
  • Stambena komponenta - unapređenje životnih uslova
  • Dohodovna komponenta - ekonomsko osnaživanje
Grad / Region
Republika Srbija, opštine Bujanovac, Prijepolje, Tutin, Vladičin Han i Grad Vranje
EU donacija
525.626 €
Vreme implementacije
Jun 2018. - Jun 2020.
Korisnik
Opštine Bujanovac, Prijepolje, Tutin, Vladičin Han i Grad Vranje
Implementiran od strane
Help - Hilfe zur Selbsthilfe